60 Yaşında Okumaya Karar Verdi, 90 Yaşında Rektör Oldu


El-Ezher Üniversitesi’nin kapısına Zekeriya El-Ensari adında 60 yaşında bir ihtiyar geldi ve “Burayı kim yönetiyor?” diye sordu. Bekçi: “Rektör!” dedi. İhtiyar: “Ben rektör olmak istiyorum, bana bunun yolunu anlatır mısın?” deyice bekçi alaylı bir tavırla ona eğitim durumunu sordu, ihtiyar ilkokul mezunu olduğunu söyleyince bekçi güldü ve “Amca! Rektör olabilmek için önce ortaokul, sonra lise ve ardından üniversite okuyacaksın; daha sonra doktora yapıp doçent ve profesör olacaksın; fakat senin yaşın 60’a dayanmış bunları başarabilmem mümkün değil!” dedi.
İhtiyar yine de ümidini yitirmedi, yalvara yakara idare amiriyle görüşme izni aldı ve sonuçta hizmetçi olarak üniversitede göreve başladı. Çalışırken bir taraftan ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirdi. Sınavlara girip kendi üniversitesinde okumaya hak kazandı. Bu arada büyük kültür hizmetlerinde bulunup, sosyal faaliyetlere ve çalışmalara öncülük ediyordu. Üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisansını, doçentliğini tamamlayıp 90 yaşında profesör oldu.

Üniversite heyeti büyük başarı ve çalışmalarından duydukları memnuniyetten dolayı bu 90’lık ihtiyarı üniversiteye rektör seçtiler. Birkaç sene görevini titizlikle yaptıktan ve binlerce talebe yetiştirdikten sonra görevinden ayrıldı. Yaşama azmi ve başarma aşkıyla dolu hayatı 120 yaşında noktalandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder